Sorry, this entry is only available in Dutch. For the sake of viewer convenience, the content is shown below in the alternative language. You may click the link to switch the active language.

Voor de 2e keer dit jaar legt Marjon haar werkbezoek af naar Labuan Bajo, om onze school voor Toerisme te bezoeken. Daarnaast brengt ze ook bezoek aan de school voor Techniek in Ruteng, die we sinds kort ook mogen steunen. ‘Elke keer als ik aankom op het eiland, voelt het als thuiskomen. Het is goed om te zien hoe het Field trip project zijn vruchten begint af te werpen. Op de school van Techniek hebben we een goede start gemaakt en het ontmoeten van Ming tijdens haar stage was een kers op de taart’, zegt Marjon Tjia, projectleider EduChild over haar afgelopen werkbezoek aan het eiland.

Uitbreiding Field trip project

Bij het Field trip project neemt Pak Arie de studenten van het Tour & Travel program aan de school voor Toerisme mee op pad. Onder zijn deskundige begeleiding leren studenten hoe zij nieuwe toeristische wandelroutes moeten uitzetten en leren ze vaardigheden die zij als gids eigen moeten maken. Het project wordt goed gedragen door de school, zowel docenten als studenten zijn er enthousiast over.

Komend jaar gaan er drie groepen van ieder 15 leerlingen van start binnen het Field trip project. Naast studenten van Tour & Travel krijgen ook studenten van Food & Beverage en Hotel accommodation de kans om hun praktijkkennis uit te breiden. Vier sterren hotels op Flores waaronder La Prima, hotel Sylvia, Luansa en Bintang Flores, hebben hun medewerking toegezegd, waardoor de Field trips regelmatig naar deze hotels leiden.

Dit project is gewild bij de studenten en docenten van de school voor Toerisme. Daar waar het voorheen soms ontbrak aan genoeg motivatie om de Engelse taal te beheersen, doen zowel studenten als docenten nu hard hun best. ‘Het wekt enige jaloezie bij de andere studenten, waardoor ze extra hun best doen om ook de mogelijkheid te krijgen om deel te nemen aan het project. Daarnaast beseffen docenten dat studenten steeds beter worden in de Engelse taal en dat het daarom nodig is om eigen kennis bij te spijkeren’, zegt Marjon.

Betere stages

Stagiaires vinden steeds leukere stageplaatsen, waar ze veel van de praktijk kunnen leren, waardoor ze meer kans hebben op een betere baan na hun studie. Derdejaarsstudent Ming loopt stage bij Komodo dive center, de plaatselijke duikschool , waar ze achter de balie toeristen in het Engels te woord staat. Ze heeft het enorm naar haar zin en ze vertelt hoe de Engelse lessen, gefinancierd door EduChild, haar hebben geholpen met het verkrijgen van deze leuke stageplek. Haar droom is om duikinstructeur te worden en zoals het eruit ziet gaat dat ook wel lukken. Er is in ieder geval een plaats voor haar als werknemer in de duikschool na haar studie.

Nieuwe gereedschappen

Sinds kort steunen we een nieuwe school op zo’n 5 uur rijden van de hoofdstad Labuan Bajo, de school voor Techniek (sint Aloisius) in Ruteng. De door twee broeders opgerichte school is nog maar net van start gegaan en telt ongeveer 350 leerlingen verdeeld over het 1e en 2e jaar. Vanwege het grote gebrek aan middelen is de school niet in staat veel praktijklessen te geven. Ongeveer 70% van de lessen bestaat uit theorie en maar een kleine 30% kunnen de leerlingen oefenen met echte gereedschappen. Daar hebben wij verandering in gebracht. ‘Het is ongelooflijk goed om te zien hoe veel de school heeft kunnen aanschaffen met een relatief klein bedrag die wij hebben geschonken. Grote machines vullen de kleinere gereedschappen aan. Dit is onmisbaar om uiteindelijk de stap naar de arbeidsmarkt te kunnen maken’, vertelt Marjon. Een groot apparaat voor het analyseren van een airconditioning, een compressor, en ook een uitleessysteem om elektrische ramen van een auto te repareren maken nu deel uit van de praktijkruimte.

Volg de studenten

Wil ons blijven volgen? Like ons dan op facebook en aarzel niet om deel te nemen aan onze community.

Leave a Reply

Required fields are marked *.


This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.